Top 2000 van Radio 2 - editie 2016

Aan het einde van het jaar is het altijd even wachten tot de volledige versie van de Top 2000 van Radio 2 weer online staat.

In Tableau kun je hier natuurlijk heel mooi aan de slag. Een tabel van 36.000 regels (18 jaar x 2000 nummer) met uitvoerende, titel, positie in de lijst en het release jaar is de basis van de verschillende visualisaties. De hoeveelheid data is niet bepaald een uitdaging - het gaat om de data zèlf.

Eerst de opmaak - de kunst om deze in een formaat te gieten dat deze te combineren is met alle voorgaande edities van de Top 2000, zodat The Beatles en Beatles als één groep worden gezien, net als Guns 'n Roses, Guns n' Roses en Guns & Roses...

Verder heb je het niet over aantallen, maar over posities. En daarbij telt juist: hoe lager hoe beter, hoe hoger hoe slechter. En boven de 2000 notering weten we niet hoe het een titel vergaat. Je moet ook besluiten hoe je omgaat met titels die bijvoorbeeld al eerder in de lijst hebben gestaan, maar een tijdje geen notering hebben gehad. Hoe sorteer je de verschillende nummers? Hoe benadruk je wat je vertellen wilt? Wil je ook terug kunnen kijken naar een specifiek Top 2000 jaar? En hoe krijg je dit voor elkaar zonder dat het onbruikbaar wordt?

Veel dataplezier met deze visualisatie - en vergeet niet te klikken, hoveren en te filteren!Meer inzicht - meer rendement?.

antichaos.