Ieder jaar maak ik op basis van de laatste Top 2000 lijst van Radio 2 een nieuw (aantal) visualisaties.. De lijst zelf is niet heel erg spannend, dus is het interessant om te zien wat je met de data kunt doen…

Dit jaar heb ik er voor gekozen om de beweging van de individuele titels te benadrukken. Met behulp van een een ‘jump plot’ kun je weergeven hoe iets over een as heen beweegt – zoals een nummer door de Top 2000 jaren heen over de posities 1 tot 2000 – en vaak ook hierbuiten

En met behulp van dezelfde formules is het ook mogelijk om lijnen tussen elementen een stuk vloeiender te maken dan zomaar een rechte lijn:

De Tableau visualisatie is een drieluik geworden met:

  • Top 2000: een overzicht van alle huidige nummers die in de lijst staan, en het pad hoe zij daar gekomen zijn.
  • Artiesten: kies je favoriete artiest, en kijk welk(e) nummer(s) in de Top 2000 staan, en wat nog wat achterliggende statistieken van deze nummers zijn.
  • Statistieken: Weetjes van ieder Top 2000 jaar: de stijgers en de dalers, de nieuwkomers en de re-entries, de zittenblijvers en de wegvallers.

Binnenkort zal ik de werkwijze en bijbehorende formules beschrijven (zeker niet zo lastig als je op het eerste gezicht zou denken).